Checklist voor de vakantie. En daarna?
Veel mensen gebruiken een checklist voor de vakantie. Ik ga op reis en neem mee: paspoort, tandenborstel, lader, regenjas, shampoo, enzovoorts, enzovoorts.
En als men klaar is voor vertrek wordt er weer gecheckt: wie geeft de bloemen water? Wie geeft de hond of de kat te eten? Is het licht en het gas uit? U wilt ten slotte onbezorgd op reis. Maar hoe zit het met "de laatste reis"? Heeft u op een rijtje wie na uw overlijden voor alles zorgt? Voor de uitvaart, de financiën, uw partner of de kinderen? Op de laatste reis kunt u niet veel meenemen, maar het is wel belangrijk om goed op papier te hebben aan wie het geld en de spullen worden nagelaten.
Het is altijd persoonlijk en voor iedereen anders, maar stellen met kinderen zouden zich bijvoorbeeld onder meer kunnen afvragen:
- Wie zijn mijn erfgenamen als ik kom te overlijden?
- Wie krijgt dan de woning, de inboedel en andere zaken?
- Kan mijn partner in de woning blijven wonen als ik overlijd?
- Wie zijn mijn erfgenamen ingeval van gezinsoverlijden (de zogeheten rampenclausule)?
- Wie regelt de uitvaart?
- Wie verzorgt de financiële afwikkeling van de erfenis?
- Wie zorgt er voor de (jonge) kinderen?
Wie denkt dat een testament geen zin heeft als er geen partner en kinderen zijn, heeft het mis. De naaste familie kan er flink mee geholpen zijn als de laatste wensen goed zijn vastgelegd en natuurlijk kunt u uw geld ook nalaten aan een vriend, kennis of goed doel.
Zo'n checklist “afvinken” door een testament te maken doet u vooral voor de nabestaanden, maar geeft u ook rust. Misschien moet een testament op uw checklist?
Ook gepubliceerd in Sa! op 8 juni 2022