Veelgestelde vragen over erven

De veelgestelde vragen over erven vind je terug op deze pagina. Ontbreekt jouw vraag? Stel ‘m ons dan!

 

Worden openstaande vakantiedagen uitbetaald aan erfgenamen?

Na de vakantie vond ik het tijd de balans op te maken: hoeveel vakantiedagen heb ik nog? Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik nog veel gespaarde vakantiedagen heb. Ik kan deze opnemen of laten uitbetalen. Maar wat gebeurt er als ik voor die tijd overlijd? Worden de vakantiedagen dan uitbetaald aan mijn erfgenamen?
 
Antwoord van de notaris:
Tot een erfenis horen alle bezittingen en schulden die de overledene nalaat. Als een erfgenaam (degene die erft) de erfenis accepteert, krijgt hij de bezittingen van de overledene maar moet hij ook de schulden van de overledene betalen. Er zijn echter uitzonderingen. Sommige bezittingen en schulden kunnen niet vererven. Een voorbeeld hiervan zijn ‘persoonlijke rechten’, zoals een recht van een ex-echtgenoot op alimentatie.
 
De vraag of vakantiedagen kunnen vererven, is door verschillende rechters beantwoord. Deze rechters komen niet in alle gevallen tot eenzelfde antwoord. De ene rechter is van mening dat (de betaling van gespaarde) vakantiedagen wél kunnen vererven, de andere rechter vindt van niet. Mijn advies aan u is daarom geen risico te nemen en uw vakantiedagen op te nemen of spoedig te laten uitbetalen

Ontbreekt jouw (prangende) vraag in dit overzicht van veelgestelde vragen over erven?
Zorgvuldig hebben wij deze lijst met veelgestelde vragen over erven samengesteld. Komt jouw vraag niet terug? N