Hypotheek
Wat is een hypotheekakte?
Wat is een hypotheekakte nu eigenlijk? In een hypotheekakte wordt een zekerheidsrecht vastgelegd aan de bank. Koop jij een huis en leen je het geld bij de bank? Dan wil de bank natuurlijk zekerheid dat je de lening terugbetaald.
Wat staat er in een hypotheekakte?
In de hypotheekakte staan o.a. de volgende gegevens opgenomen:
- De hoogte van de hypothecaire inschrijving
- De hoogte van de hypothecaire rente
- De aflossingsmethode van de hypotheek
- De omschrijving van het onderpand, de koopwoning
- De verplichting om een woonverzekering af te sluiten
- De algemene voorwaarden van de geldverstrekker
Hypotheekakte notaris
De notaris is degene die de hypotheekakte opstelt, op verzoek van de geldgever. Meestal is dat de bank. Met deze notariële akte (dit officiële document) wordt het recht van hypotheek en de daarbij behorende bepalingen vastgelegd. Hiermee geef je je woning als onderpand aan de bank, in ruil voor een geldlening om je woning mee te kunnen betalen. De bank heeft door deze vastlegging een voorrangspositie als schuldeiser. In een ander artikel vertellen we je graag meer over een koopovereenkomst en de leveringsakte.
Pandrecht
Naast het hypotheekrecht op het huis, kan er ook een pandrecht worden gevestigd op roerende zaken die horen bij het onderpand. Denk bijvoorbeeld aan een zonnescherm of voordeur. Dit is eenvoudig los te maken van het huis en kan worden meegenomen. Dit kan als gevolg hebben dat de waarde van het huis verminderd waardoor het huis minder opbrengt in geval van een veiling.
Inschrijving Kadaster
Is de akte opgesteld, door beide partijen akkoord bevonden en ondertekend? Dan is het aan de notaris om het document bij het Kadaster in te schrijven. Vanaf dat moment is de hypotheek definitief.
Nieuwe hypotheek
Als je geld wilt lenen voor de aankoop of verbouwing van je woning, dan wil de bank vaak een recht van hypotheek. Voor een hypotheek is een notariële akte (opgesteld door een notaris) nodig.
Bij de keuze voor een bank wordt vaak alleen gedacht aan de hoogte van de lening. Dit is niet het enige dat van belang is bij het kiezen van een lening. Wij adviseren op meer zaken te letten. Ook kunnen wij je informeren of je voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking komt. Benieuwd wat een hypotheekakte is?
Hypotheek oversluiten?
Een hypotheek oversluiten iets voor jou? De vele aanbiedingen voor het oversluiten van een hypothecaire geldlening zullen je niet ontgaan. Overweeg jij ook om over te gaan tot oversluiting? Hieronder een aantal aandachtspunten voor het geval je zo’n financiële transactie overweegt.
Boetevrij bedrag aflossen op hypotheek
Heb je met de huidige bank al besproken of het mogelijk is om het boetevrije bedrag van 10 à 20% per jaar af te lossen en tegen een lagere rente terug te lenen? Dit kan een aantrekkelijke oplossing zijn!
Betrek alle kosten in de afweging, dus niet alleen de boete die u aan de ‘oude’ bank betaalt voor het vervroegd aflossen, maar ook de afsluitprovisie, de notariskosten, de kadasterkosten en de taxatiekosten èn het mooie rendement dat je, meestal belastingvrij, maakte op de oude verzekeringspolis en waarvan je nu afstand doet.
Het ‘wisselen van verzekeringspolis’ kan onaantrekkelijk zijn. Het afkopen van de oude verzekering is nogal eens nadelig en de premie voor het overlijdensrisicodeel van de nieuwe verzekering is hoger omdat je inmiddels ouder bent geworden. De kapitaalpremie voor de nieuwe polis zal ook vaak hoger zijn, want het rendement is gekoppeld aan de rente en dus lager dan voorheen.
Overweging bij het oversluiten hypotheek
Als je wilt oversluiten, denk dan eens aan de mogelijkheid van het afsluiten van een hypotheek voor een hoger bedrag dan wat je nu leent. Een dergelijke hogere inschrijving betekent in feite dat een stuk ‘kredietruimte’ in de hypotheek zit. In beginsel is er de mogelijkheid om – uiteraard in overleg met de bank – meer te lenen zonder dat een nieuwe hypotheek moet worden gevestigd.
Advies bij hypotheek
Geld lenen bij de bank voor een woning betekent in bijna alle gevallen een hypotheek. Als je bovendien de overwaarde van je huidige huis in je volgende huis gaat investeren, is er vaak ook nog een zogenaamde ‘overbruggingshypotheek’ nodig. Bij de keuze voor de bank en de lening die daarbij hoort, kunnen we je over een aantal zaken adviseren.
Voor jou is onder meer belangrijk:
- Wat zijn de netto maandlasten inclusief de eventuele premies voor een overlijdensrisico- of levensverzekering?
- Je bent niet altijd verplicht om de polis van de overlijdensrisico- of levensverzekering bij de bank af te sluiten waar je de lening neemt.
- Als je de polis van de overlijdensrisico- of levensverzekering op de juiste manier afsluit, kan je belasting besparen bij overlijden.
- Er geldt een aantal beperkingen van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Kom je wel voor het volledige bedrag van de lening in aanmerking voor de aftrekbaarheid?
Meer hierover weten?
Wilt u meer weten over een hypotheekakte? Of heeft u vragen over uw situatie? Graag kijken wat met u mee. Wilt u graag in contact komen met een laagdrempelige notaris? Neem dan contact met ons op.