Huis splitsen

Door jouw huis of het gebouw waarvan je eigenaar bent te splitsen, kan je ervoor zorgen dat er nieuwe gedeelte(n) ontstaan die je afzonderlijk kunt verkopen. Er zijn meerdere manieren om dit te bereiken. Het is verstandig ons in een vroeg stadium – bij de eerste plannen – in te schakelen.
 

Huis splitsen

In sommige gevallen kan de splitsing worden bereikt door je woning of perceel gedeeltelijk aan de nieuwe eigenaar over te dragen. In andere gevallen moet de woning of het gebouw in appartementsrechten worden gesplitst.
 

Gedeeltelijke overdracht

Bij de gedeeltelijke overdracht adviseren wij over de onderverdeling van de twee of meer nieuwe gedeelten die aan nieuwe eigenaar/eigenaren worden overgedragen. Er komt vaak meer bij kijken dan bij een ‘gewone’ overdracht van een huis of een perceel. Vaak is namelijk de woning of het perceel niet helemaal perfect te splitsen en moeten er gebruiksafspraken (deze worden ‘erfdienstbaarheden’ genoemd) worden gemaakt, bijvoorbeeld over een voetpad, brandgang of gezamenlijke toegang. Deze afspraken leggen wij voor jou vast in een notariële akte. Daarnaast adviseren/regelen wij bij het Kadaster de uitmeting van de nieuwe gedeelten.
 

Splitsing in appartementsrechten

Bij de splitsing in appartementsrechten moet nauwgezet een procedure worden gevolgd waarbij geen stappen kunnen worden overgeslagen. Het is daarom aan te bevelen ons in een vroeg stadium in te schakelen. Er moeten namelijk zaken worden geregeld zoals:

  • Het vragen van toestemming aan de bank die hypotheek heeft;
  • Het aanvragen van uitmeting, complexnummers en andere zaken bij het Kadaster;
  • Het aanvragen van de goedkeuring van de splitsingstekening bij het Kadaster;


Wij denken ook onder meer aan het aanvragen van een eventuele splitsingsvergunning bij de gemeenten en denken met jou mee over de onderverdeling van gemeenschappelijke en privégedeelten van de appartementen.