Gouden handdruk

Je hebt een gouden handdruk gekregen. Hiermee wordt het bedrag bedoeld dat je van het bedrijf hebt gekregen waar je in dienst was. Het is een vergoeding in verband met je ontslag. Wat betekent dit voor jouw fiscale situatie?
 

Gouden handdruk: belasting besparen

De Belastingdienst ziet de uitkering van een gouden handdruk als inkomen waarover je inkomstenbelasting moet betalen. Je kunt het betalen van belasting uitstellen door:

  • De uitkering te gebruiken om een lijfrenteverzekering af te sluiten.
  • De uitkering te storten op een speciale geblokkeerde bankrekening.
  • Een eigen stamrecht-bv op te richten en de uitkering op de bankrekening van de bv te storten.
    Soms wordt ook gekozen voor het oprichten van een stichting in plaats van een bv.

 
Al deze oplossingen zorgen ervoor dat de betaling van je bedrag wordt verspreid over meerdere jaren. Daardoor betaal je niet alleen later maar (soms) ook minder belasting.
 

Nieuw bedrijf beginnen met gouden handdruk

Als je de uitkering van de gouden handdruk wilt gebruiken om een nieuw bedrijf te beginnen is het oprichten van een stamrecht-bv vaak een uitkomst. Het hele bedrag komt dan in je eigen bv terecht en dat kun je gebruiken als beginkapitaal voor je bedrijf. Als je geen stamrecht-bv opricht, maar het bedrag aan jezelf laat uitkeren, moet je meteen inkomstenbelasting betalen. Er blijft dan minder geld over als beginkapitaal voor je bedrijf. De Belastingdienst stelt extra eisen aan de oprichting van een stamrecht-bv. Wij kunnen je hierbij helpen.