Trouwen

Een volgende stap in je leven: trouwen. Je vraagt je vast af wat jullie daarvoor – behalve het ceremoniële gedeelte – moeten regelen. De wet regelt al een groot gedeelte. Is dit wel wat jullie willen?
 

Trouwen op huwelijkse voorwaarden?

Trouwen op huwelijkse voorwaarden, is dat nog wel nodig?
Als aanstaande echtgenoten geen keuze maken, trouwen ze automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Eigenlijk een gemeenschap van goederen als vanouds, met dien verstande dat bepaalde zaken er buiten vallen. Als je niet vóór je huwelijk bij de notaris huwelijkse voorwaarden maakt, trouw je automatisch in deze beperkte gemeenschap van goederen.
 

Beperkte gemeenschap van goederen

De wettelijke regels voor huwelijken vanaf 2018 zijn zo ingericht, dat alles wat tijdens het huwelijk samen opgebouwd wordt, je dit automatisch deelt. Het enige dat je niet deelt met je echtgenoot zijn de goederen die je al had vóór het ja-woord. Dat geldt ook voor de schulden die je al had. Je echtgenoot deelt daar niet in mee.
Komt een einde aan het huwelijk bijvoorbeeld door echtscheiding of overlijden, dan heeft elke echtgenoot recht op hetgeen hij voor het huwelijk al had en de helft van het gemeenschappelijke vermogen.

Erfenissen of schenkingen die je krijgt, worden ook niet gemeenschappelijk, maar blijven van de echtgenoot die het ontvangt (vaak uit de eigen familie).
 

Huwelijkse voorwaarden

Je kunt huwelijksvoorwaarden maken om van de wettelijke regels af te wijken. Bijvoorbeeld als je kiest voor een algehele gemeenschap van goederen (alles 50/50) of koude uitsluiting. Dit laatste is weer handig voor het geval je een onderneming start tijdens het huwelijk. Die onderneming (en de winsten/ risico’s) zouden anders in de beperkte gemeenschap vallen. Een (startende) ondernemer wil dat vaak juist niet. Hij wil juist de partner uitsluiten van de ondernemersrisico’s.
 
De keuze voor het wettelijk systeem van beperkte gemeenschap of voor huwelijkse voorwaarden hangt af van je persoonlijke situatie. Het is dus goed je vóór het huwelijk door ons te laten adviseren wat het beste past bij jullie situatie. Doe ook de test op www.trouwenengeldtest.nl.
 
Of neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak bij Rispens Notarissen.
Neem contact op
 

Belangrijke links

Download hier de brochure samenleven en hier de brochure testament!