Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap lijkt veel op een huwelijk. Het is een wettelijk erkende en geregelde vorm van de samenleving tussen twee personen. Je doet aangifte van een geregistreerd partnerschap bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente (vaak digitaal). Het geregistreerd partnerschap moet niet verward worden met het sluiten van een samenlevingscontract.
 

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerde partnerschap is bedoeld voor mensen die hun samenleving wel formeel willen maken, maar niet willen trouwen. De gevolgen van het aangaan hiervan zijn vrijwel dezelfde als van het huwelijk. Wij zetten op een rij wat de grootste verschillen zijn in vergelijking tot het huwelijk.
 

Verschil tussen geregistreerd partnerschap en een huwelijk

In de Nederlandse wet staat een geregistreerd partnerschap vrijwel gelijk aan een huwelijk. Sinds 1 april 2014 worden ook de man en vrouw uit een geregistreerd partnerschap automatisch ouder van de kinderen die na sluiting van het partnerschap geboren zijn. Er zijn echter ook een aantal verschillen, zoals:

  • Alleen bij een huwelijk is het uitspreken van het ja-woord verplicht.
  • Voor het ontbinden hoef je niet per se naar de rechter. Het partnerschap kan ook buiten de rechter om geregeld worden als beide partijen het met elkaar eens zijn. Een scheiding van tafel en bed is in dit geval alleen niet mogelijk. In het geval van een huwelijk moet je via een rechter scheiden.

 

Partnerschapsvoorwaarden

Als het gaat om de rechten en plichten van de partners ten opzichte van elkaar zijn er geen verschillen in vergelijking met het huwelijk. De regels over de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden gelden ook voor het geregistreerd partnerschap. Huwelijkse voorwaarden voor geregistreerde partners worden 'partnerschapsvoorwaarden' genoemd.
 
Meer weten? Neem gerust eens contact met ons op!
 

Handige links

Download hier de brochure samenleven!