APK voor het langstlevendetestament (deel 2)
Op mijn vorige blog/column (APK voor het langstlevendetestament) kreeg ik nogal wat reacties. Ik heb een aantal ‘APK’s’ mogen doen. Sommige testamenten konden nog een tijd mee, een aantal andere zijn vervangen.
Fijn dat de blogs en columns zo goed worden gelezen. Tegelijkertijd is het ook wel verontrustend dat veel mensen het niet of niet goed hebben geregeld of niet weten wat ze hebben geregeld. Onlangs las ik toevallig dat bij een onderzoek ongeveer zestig procent van de onderzochte erfenissen het testament voor 2003 werd gemaakt. En dat is net het jaar dat het erfrecht drastisch is gewijzigd. Een voor die tijd gemaakt testament blijft geldig!
Het kan vervelend zijn wanneer iemand met een verouderd testament overlijdt. In de praktijk ben ik helaas bij vrij veel erfenissen betrokken waarbij nabestaanden zeggen dat de overledene het anders had gewild. Bijvoorbeeld omdat de partner minder vrijheid heeft dan verwacht, er veel moet worden geregeld of omdat iemand waar geen contact meer mee is, toch nog in het testament staat. Het slechte nieuws dat het niet zo is geregeld als verwacht komt bij het verlies van een dierbare. Dat is extra zuur als men het nog wel over een testament heeft gehad, maar er niets mee heeft gedaan. Te vaak wordt niet meer de moeite genomen om als iemand levensbedreigend ziek is het testament te wijzigen, omdat men denkt dat de partner dat nog wel kan regelen. Dat is niet zo! Een testament is een hoogstpersoonlijke zaak en wordt alleen door u persoonlijk en de notaris getekend. Wijzigen is mogelijk zolang u leeft en wilsbekwaam bent. Na overlijden moet worden uitgevoerd wat er in het testament staat. Het is echt iemands laatste wil.
Gepubliceerd in Sa24! op 1 november 2023.