Belasting besparen of niet?

"Notaris, kunnen wij bij overlijden belasting besparen?" Het is een van de meest gestelde vragen over erfbelasting, maar een antwoord is niet zo maar te geven. Er zijn nogal wat vragen. Wie moet erven? Is er een partner? Zijn er kinderen en kleinkinderen? Zijn er bijzonderheden, zoals financiële problemen of ruzie in de familie? Wilt u vermogen nalaten aan een goed doel (ANBI)? Vervolgens gaat het over de omvang en samenstelling van het vermogen. Heeft u een eigen woning? Is er een hypotheek? Hoeveel staat er bij de bank? Heeft u een bedrijf en wie neemt het over als u er niet meer bent?


We maken dan een schatting van de belasting bij overlijden en brengen (on)mogelijkheden in beeld om de 'belastingpijn' te verzachten. Bijvoorbeeld door schenkingen of regelingen in het testament. Rode draad is: hoe minder vermogen wordt nagelaten, hoe minder belasting moet worden betaald. Door vooraf te schenken is de erfenis en dus de erfbelasting lager. Iedereen heeft namelijk recht op een schenkingsvrijstelling, van minimaal 2.274 euro. Onder voorwaarden is het in 2022 nog mogelijk personen van 18 tot 40 jaar oud ruim 100.000 euro te schenken, de jubelton.

Er zijn dus mogelijkheden, maar staar u niet blind op de erfbelasting. Alles nalaten aan een ANBI kan geheel belastingvrij, maar is dat de bedoeling? Geld nalaten aan kleinkinderen is mogelijk. Zij hebben ook recht op vrijstelling waardoor ze minder erfbelasting betalen, maar de kinderen ontvangen dan minder. Is dat de bedoeling? En: houdt u voldoende over voor uw eigen oude dag? Wilt u weten of u kunt besparen op de belasting en of dat verstandig is? Wij geven graag advies op maat.


Ook gepubliceerd in Sa! op 8 juni 2022