Wilt u nog jubelen? 

Wil iemand een bedrag aan u schenken voor de koop op verbouwing van een woning? Of om de hypotheek van de eigen woning te kunnen aflossen? Over een deel van de schenking hoeft u geen schenkbelasting te betalen. Hoe hoog uw vrijstelling is hangt af van de omstandigheden.

Tot het eind van 2022 mag nog maximaal 106.671 euro belastingvrij worden geschonken. Deze grote vrijstelling heet ook wel de 'jubelton'. U kunt zich daar misschien wat bij voorstellen.
De jubelton mag geschonken worden aan kinderen en kleinkinderen, maar ook als u geen familie bent kan de vrijstelling worden gebruikt. Er zijn wel wat voorwaarden: 

  • De schenking moet worden gebruikt voor de aankoop, verbouwing of aflossing van de hypotheek van de eigen woning van de ontvanger. 
  • De schenking moet dit jaar of volgend jaar worden gebruikt. 
  • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en mag nog niet eerder een grote vrijstelling hebben gebruikt voor een schenking van de schenker. 

Op Prinsjesdag 2022 is besloten dat de verhoogde vrijstelling eigen woning per 1 januari 2023 vervalt. U moet het dus dit jaar regelen als u nog gebruik wilt maken van de jubeltonvrijstelling!
Daarnaast wordt het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting per 1 januari 2023 verhoogd van 8 naar 10,4 %. Koopt u een woning die u hoofdverblijf wordt, dan betaalt u na 1 januari 2023 nog steeds 2%, tenzij u de startersvrijstelling kunt gebruiken.
Waarschijnlijk wordt het door deze belastingmaatregelen de komende maanden erg druk op notariskantoren. Wilt u nog jubelen? Of "profiteren" van 8% overdrachtsbelasting in plaats van 10,4%?
Neem dan nu actie. Als u zeker wilt zijn dat het op tijd geregeld kan worden, neemt u het beste nog in september of oktober contact met ons op!
 

Ook gepubliceerd in Sa! op 28 september 2022