Familiebedrijf of ouderlijk huis verkopen?
Het (ver)kopen van een huis of bedrijf is een bijzonder moment. Het is vaak extra speciaal als het om het ouderlijk huis of familiebedrijf gaat, maar dat kan ook het begin zijn van zijn een familieruzie.
Staat u op het punt om iets te verkopen aan een familielid en kunnen anderen zich benadeeld voelen?
Er zijn wat tips die kunnen helpen de kans op ruzie te beperken. Ruzies ontstaan meestal door slechte communicatie. Wees duidelijk en open. Bespreek wat u van plan bent. Geeft u één kind een voordeel, dan is het goed om uit te leggen waarom. Bijvoorbeeld omdat voortzetting van het bedrijf anders niet mogelijk is. Bij overdracht in de familie is de koopsom belangrijk. Meestal is de koopsom lager dan de marktwaarde en wil men tegelijkertijd erfgenamen gelijk behandelen. Het schenken aan één kind wordt vaak gezien als een voorschot op de erfenis. Draag je een woning over tegen de WOZ-waarde, dan hoeft er in principe geen schenkbelasting te worden betaald. Maar is koopsom lager dan de markwaarde, dan kunnen andere kinderen zich toch benadeeld voelen. Voorkom onduidelijkheid hierover door een taxatie en door vast te leggen wat er met 'het voordeel' moet gebeuren. Als u meer kinderen heeft en ze gelijk wil behandelen, maar niet tegelijkertijd, dan is er in het testament bijvoorbeeld te regelen dat schenkingen moeten worden verrekend met de erfenis of dat een ander kind meer geld krijgt als u overlijdt.
En … als er zaken worden gedaan in de familiesfeer: benader het zakelijk en leg het vast. Schakel op tijd deskundigen in die u daarbij helpen. Denk aan een taxateur, een financieel of belastingadviseur en de notaris.
Ook gepubliceerd in Sa! op 16 mei 2023