Vrijwillig is niet vrijblijvend

Het verenigingsleven is ons grootste sociale netwerk, vaak afhankelijk van vrijwilligers. Vrijwilligerswerk schept verwachtingen, het is niet vrijblijvend. Maar uit persoonlijke ervaring zeg ik: doe vrijwilligerswerk! Je krijgt er veel voor terug. Tegen bestuurders zeg ik erbij: zorg dat het goed geregeld is. 
Sinds 2021 geldt de WBTR, een wet die gaat over bestuur en toezicht op verenigingen en stichtingen. De wetgever stelt strengere regels met als doel belangenverstrengeling (bijvoorbeeld een voorzitter die tenues bestelt bij zijn eigen bedrijf), financieel wanbeheer en onbestuurbaarheid (bijvoorbeeld bij ziekte en als er te weinig bestuursleden zijn) te voorkomen. De WBTR geldt voor alle verenigingen en stichtingen, dus ook voor lokale sport-, muziek-, culturele- en andere clubs. 
De WBTR maakt vaak aanpassing van de statuten noodzakelijk. Zolang dit niet is gebeurd, gelden de oude regels nog. Maar na 1 juli 2026 kan een vereniging of stichting geen beroep meer doen op zo’n oude regeling. Een noodzakelijke aanpassing is een goede gelegenheid om de rest van de statuten ook eens tegen het licht te houden. Passen die nog? Of zijn er misschien andere zaken die anders moeten of beter geregeld kunnen worden?
Aanpassing van de statuten is niet genoeg. Bewustwording binnen het bestuur is ook nodig. Ieder bestuurslid is betrokken bij de afspraken en zal zich hiernaar moeten gedragen. Bent u bestuurder en vraagt u zich af hoe het zit bij uw vereniging of stichting? Ik kan u meer vertellen en heb een checklist WBTR voor besturen van kleine stichtingen en verenigingen.

Gepubliceerd in Sa24! op 12-07-2023