APK voor het langstlevendetestament

We zijn getrouwd en hebben een testament op de langstlevende, dus alles is geregeld.”
“In de wet staat een langstlevende regeling. Wij hebben geen testament nodig.”

Het zijn veel gehoorde uitspraken. Regelmatig zit het net even anders. De wet geeft alleen een basisregeling en wat veel mensen niet weten is dat bij een wetswijziging het testament niet automatisch wordt gewijzigd.
Een misverstand hierover kan vervelend uitpakken. 
Sinds 2003 kent de wet voor stellen een langstlevende regeling (wettelijke verdeling genoemd). De langst levende partner wordt eigenaar van alle bezittingen en neemt alle schulden over. Kinderen krijgen hun erfdeel in de vorm van een geldbedrag dat zij bij overlijden van de langstlevende kunnen opeisen. Deze regeling geldt als er geen testament is gemaakt. Als er voor 2003 al een testament was, dan blijft dat gelden tot er een ander testament wordt gemaakt!
En dat kan vervelend uitpakken. 
Voor 2003 werden veel vruchtgebruiktestamenten gemaakt. Dat is ook een langstlevende testament, maar met veel minder vrijheid. De langstlevende kan bijvoorbeeld niet automatisch alleen de woning verkopen. Er moet op tijd een verdelingsakte worden gemaakt. Als dat niet wordt gedaan, blijft de erfenis onverdeeld en hebben de kinderen medezeggenschap. Kinderen moeten dan mogelijk ook vermogensbelasting (box 3) betalen over een stuk erfenis dat zij nog niet gebruiken. Als de wettelijke verdeling van toepassing is mag de langstlevende zelfstandig de woning verkopen en hoeven kinderen hun erfdeel niet op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting. Dat is een groot verschil.
Voor stellen met kinderen die voor 2003 een testament maakten, is het zeker verstandig de inhoud te laten checken. Zonder testament is het verstandig te checken of de wettelijke regeling voldoende is.


Ons advies: doe elke 5 jaar een APK voor uw testament.