Goede voornemens


Allereerst wens ik u een goed, gezond en voorspoedig 2024 toe! 
De decembermaand ligt alweer achter ons en een nieuw jaar voor ons.
Voor velen is een nieuw jaar een moment van goede voornemens. 
Stoppen met roken, minder alcohol drinken, afvallen, meer bewegen, duurzamer leven, meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden, meer rust en meer genieten van het leven en zo kan ik nog wel even doorgaan. Heeft u ze ook?
Als notaris voeg ik daar graag nog wat aan toe: op tijd uw (notariële) zaken regelen. 
Helaas kwam ik in 2023 weer veel situaties tegen waarin de zaken niet goed of erg laat werden geregeld. In een enkel geval was men zelfs te laat. En bij te laat ging het er niet om dat wij geen ruimte meer hadden in de agenda. Ook die is een keer vol, maar voor echt spoedeisende zaken maken wij ruimte zolang dat mogelijk is. Nee, bij te laat moet u denken aan dat het niet meer mogelijk was iets te regelen omdat men daartoe niet meer in staat was. Dat is jammer, vaak verdrietig en in ieder geval niet de bedoeling.
Het is algemeen bekend dat na een paar weken van veel goede voornemens al niet meer veel terecht komt. We vervallen weer in oude patronen. Dat is heel menselijk. En zo is het met het regelen van zaken ook vaak. 
Ik hoor bijna dagelijks: “we hebben het er vaak over gehad en nu moest het er maar eens van komen”.
Misschien moet ik het goede voornemen daarom wel aanscherpen: plan meteen een afspraak als je niet zeker weet dat je het goed hebt geregeld. Er is zo weer een jaar voorbij!

Verschenen als column in Sa24! op 03-01-2024