Wie kiest de notaris?

In de meeste gevallen bent u zelf vrij om om een notaris te kiezen. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een notaris dichtbij of de notaris waar u al klant bent. Voor de afwikkeling van een erfenis hoeft u bijvoorbeeld niet naar de notaris die het testament maakte. Als u bijvoorbeeld een erfenis krijgt van iemand uit het zuiden van het land, dan kunt u gerust bij mijn kantoor in Gorredijk terecht. Het is anders als de notaris tot executeur is benoemd. Die notaris regelt dan de afhandeling van de erfenis.


Bij de overdracht van onroerend goed kiest meestal de koper de notaris, maar niet altijd. Soms staat in het koopcontract dat de verkoper de notaris kiest. Dit is vaak het geval als een huis uit een erfenis wordt verkocht, bij nieuwbouwprojecten en andere vrij-op-naamoverdrachten. Bij nieuwbouwprojecten wil de aannemer graag dat dezelfde (huis)notaris alle overdrachten in het bouwproject afhandelt. Dat is wel zo efficiënt. De huisnotaris van de verkoper heeft niet altijd zijn kantoor bij u in de buurt. Voor de koper is dat minder efficiënt, maar u bent niet verplicht daar naar toe te gaan!

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning heeft u twee mogelijkheden: de huisnotaris van de aannemer of een notaris die u zelf kiest. Bij uw eigen notaris tekent u dan de hypotheekakte en een volmacht. Uw notaris stuurt de volmacht dan naar de notaris van de wederpartij. Wij doen dat vaker en dit is vlot met de notaris van de verkopende partij te regelen. Dat scheelt u tijd en moeite. Bovendien krijgt u dan de dienstverlening die bij u past.

Als u vragen heeft, mag u gerust even bellen of mailen.