Regel je erfenis als ondernemer

Als ondernemer heb je goed nagedacht over alle kansen voor je bedrijf en over de risico’s. Maar heb je ook gedacht aan je erfenis als ondernemer? Zorg dat je erfenis goed geregeld is.
 

Regel je erfenis als ondernemer

Door het overlijden van een ondernemer kan een bedrijf in handen komen van erfgenamen (degenen die van jou erven) die geen verstand hebben van ondernemen. Hierdoor kan het bedrijf in problemen komen en ruzie tussen de erfgenamen ontstaan. Met een goed testament en misschien wat aanvullende maatregelen kan je veel problemen voorkomen.
 

Erfenis regelen

Zo kan je bijvoorbeeld regelen dat het bedrijf bij je overlijden eigendom wordt van je opvolger. Daarbij kan je ook regelen of die opvolger het bedrijf voor niks krijgt of daarvoor geld moet betalen aan de (andere) erfgenamen. Als er geld moet worden betaald, kan je in je testament regelen hoe dit bedrag moet worden berekend en of het bedrag in één keer moet worden betaald. Als je (nog) niet weet wie je opvolger in het bedrijf is, kan je ook iemand aanwijzen die na je overlijden je bedrijf tijdelijk leidt. Je kunt deze persoon ook een rol geven bij het zoeken naar een juiste opvolger of koper. Door het benoemen van een dergelijke persoon zorg je er in ieder geval voor dat het bedrijf niet meteen in moeilijkheden komt omdat niemand belangrijke besluiten kan nemen.
 
Het is ook goed na te denken over hoe het verder moet met je bedrijf als je door ziekte of andere afwezigheid langere tijd niet meer in staat bent te werken. Wij kunnen je helpen met het maken van keuzes en je wensen juridisch juist voor je vastleggen. Meer weten? Neem contact met ons op.