10 redenen om een testament te maken
Er zijn talloze redenen om een testament te maken of te wijzigen, maar we geven je hier 10 veel voorkomende:
1. De wettelijke verdeling aanpassen
De wettelijke verdeling geldt voor getrouwde partners met kinderen zonder testament. Door een testament te maken kun je de wettelijke verdeling naar je eigen situatie aanpassen.
2. Erfbelasting uitstellen of besparen
Een testament is van invloed op het uitstellen of besparen van erfbelasting die erfgenamen moeten betalen. Bij het kiezen van een geschikte testamentvorm wordt rekening gehouden met welke keuze je over de erfbelasting maakt. Met het tweetrapstestament kan erfbelasting worden uitgesteld naar het moment van het overlijden van de laatste ouder. Het tweetrapstestament kan in sommige gevallen ertoe leiden dat over het overlijden van beide ouders meer erfbelasting moet worden betaald dan bijvoorbeeld bij een wettelijke verdeling. Als je bij ons een testament maakt, adviseren wij je over deze zaken.
3. Uitsluitingsclausule
Met een uitsluitingsclausule voorkom je dat degene die van je geërfd heeft jouw erfenis moet delen met zijn ex-partner als hij/zij zou gaan scheiden. Je bepaalt met deze clausule namelijk in het testament dat de erfenis altijd privé is voor degene die van je erft.
4. Voordeel voor kleinkinderen
Met het opnemen van een legaat aan kleinkinderen kun je bijna altijd besparing van erfbelasting bereiken. Grootouders kunnen namelijk hun kleinkinderen een bedrag belastingvrij nalaten. Hierdoor gaat er een deel van de erfenis over naar de kleinkinderen zonder dat daarover erfbelasting moet worden betaald. De andere erfgenamen betalen hierdoor minder erfbelasting. Wij kunnen het legaat in het testament zó voor je vormgeven zodat het aansluit bij het moment waarop je wilt dat de kleinkinderen het geld krijgen. Bijvoorbeeld pas als ze 23 jaar zijn of pas als beide grootouders zijn overleden.
5. Executeur aanstellen
Een executeur regelt de administratieve afwikkeling van je erfenis, zoals het opzeggen van abonnementen, het doen van belastingaangifte en het betalen van rekeningen. Dit is praktisch, vooral als er meerdere erfgenamen zijn. We zien in de praktijk dat de aanwezigheid van een executeur ook onenigheid tussen de erfgenamen voorkomt. Vaak is de executeur ook degene die de uitvaart regelt. Een executeur moet in een testament worden aangesteld.
6. Andere erfgenamen aanwijzen
Als iemand overlijdt die geen testament gemaakt heeft, regelt de wet wie de erfgenamen zijn en hoe de erfenis wordt verdeeld. Als iemand die geen partner en kinderen heeft overlijdt, dan erven zijn/haar ouders, broers en zussen. Als er geen contact is met een van deze personen, dan kun je door een testament te maken ervoor kiezen deze persoon niet te laten erven. Ook als je bijvoorbeeld geld aan een goed doel wilt nalaten, moet hiervoor een testament worden gemaakt. Voor niet-getrouwde partners geldt dat een testament nodig is om van elkaar te erven. In een samenlevingscontract kan ook een stukje erven worden geregeld, maar alleen voor de bezittingen waarvan de partners samen eigenaar zijn.
7. Testament is verouderd
Omdat het erfrecht in 2003 ingrijpend is gewijzigd en ook de wet die de erfbelastingen regelt in 2010 is gewijzigd, zien we dat oudere testamenten anders kunnen uit pakken dan bij het maken van het testament was bedoeld. Om verwarring over en ongewenste effecten van het testament te voorkomen, kan in veel gevallen het testament beter worden vernieuwd.
8. Awbz-clausule
In je testament kun je de clausule opnemen die ervoor zorgt dat de kinderen hun erfdeel krijgen als de achtergebleven ouder in een AWBZ-instelling wordt opgenomen. Hiermee voorkomt je dat de achtergebleven ouder de erfenis van de kinderen moet ‘opeten’.
9. Bedrijfsopvolger aanwijzen
Door het overlijden van een ondernemer kan een bedrijf in handen komen van erfgenamen die geen verstand hebben van ondernemen. Hierdoor kan het bedrijf in problemen komen en kan er ruzie tussen de erfgenamen ontstaan. Met een goed testament en misschien wat aanvullende maatregelen kun je veel problemen voorkomen.
10. Nederlands recht voor buitenlandse bezittingen
Heb je zowel bezittingen in Nederland als in het buitenland? Het is in veel gevallen handig als het testament dat je in Nederland maakt ook in het buitenland geldt. In veel gevallen kan daarvoor een clausule in het Nederlandse testament worden opgenomen.
Meer dan 10 redenen om een testament te maken nodig?
Zijn één of meer redenen op jou van toepassing? Heb je andere redenen? Wil je graag zelf een gesprek om dit goed voor jezelf vast te leggen? Neem dan contact met ons op.