Regels voor een internationaal erfrecht

Internationaal erfrecht: buitenlands testament geldig in Nederland

Sinds 17 augustus 2015 zijn er vernieuwde regels van toepassing voor het buitenlands testament oftewel ‘internationaal erfrecht’. Deze regels zijn afkomstig van de Europese erfrechtverordening. We spreken van een buitenlands testament oftewel internationale erfenis als u vermogen in het buitenland heeft, als een of meer van uw erfgenamen in het buitenland wonen of als u zelf van plan bent in het buitenland te gaan wonen.
 

Erfenis uit buitenland of buitenlands testament

Erfenis uit het buitenland? Uitgangspunt van de nieuwe regels is dat een Nederlands testament geldig is in alle Europese landen (met uitzondering van Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Ierland). Daarnaast is een belangrijke regel uit de Europese erfrechtverordening, dat in principe het erfrecht geldt van het land waarin u woont op het moment van uw overlijden. Daarnaast kunt u afwijken van deze regel, door een rechtskeuze in uw testament op te nemen. Een rechtskeuze betekent dat u het erfrecht van een bepaald land op uw erfenis van toepassing verklaart. Dit kan invloed hebben op wie uw erfenis krijgt en hoe uw erfenis wordt afgewikkeld.
Met een rechtskeuze kunt u tot 17 augustus 2015 vastleggen dat het erfrecht van toepassing is van het land van uw nationaliteit of het land waarin u woont op het moment dat u de rechtskeuze uitbrengt. Vanaf 17 augustus 2015 wordt deze keuze beperkt en kunt u alleen nog kiezen voor het land van uw nationaliteit.
 

Ik heb een tweede huis in het buitenland, wat moet ik doen?

De Europese erfrechtverordening is goed nieuws voor mensen met een tweede huis in het buitenland. Zij hoeven niet meer een apart testament te maken bij de buitenlandse notaris, zoals eerder vaak het geval was. Heeft u al een apart testament gemaakt bij de buitenlandse notaris voor uw tweede huis? Dan blijft dit testament geldig. Heeft u een buitenlands testament? Wij kunnen u adviseren of het nu handiger is om alles in een Nederlands testament te regelen.
 

Ik woon nu nog in Nederland maar ben van plan naar het buitenland te verhuizen, moet ik wat regelen?

Als u de Nederlandse nationaliteit heeft dan kunt u, ook al woont u in het buitenland, altijd in uw testament voor het Nederlandse recht kiezen. Dit betekent dat uw erfenis dan volgens de Nederlandse wet vererft en ook wordt afgewikkeld.
 

Ik woon in Nederland maar heb niet de Nederlandse nationaliteit, moet ik wat regelen?

internationaal-erfrechtHeeft u niet de Nederlandse nationaliteit, maar woont u in Nederland en wilt u dat het Nederlandse recht van toepassing is op uw erfenis, dan is het in twee gevallen belangrijk om voor 17 augustus a.s. naar de notaris te gaan om een testament te maken waarin u kiest voor het Nederlandse recht:

  1. Als u in de toekomst weer naar het buitenland wilt verhuizen en u wilt dat het Nederlandse recht van toepassing blijft op uw erfenis. Vanaf 17 augustus is het namelijk niet meer mogelijk om, als u in het buitenland woonachtig bent en niet de Nederlandse nationaliteit hebt, voor het Nederlandse recht te kiezen.
  2. U en uw partner hebben verschillende nationaliteiten en gaan in de toekomst naar het buitenland verhuizen. Een voorbeeld: van een echtpaar heeft de man de Nederlandse nationaliteit en de vrouw de Spaanse. Ze zijn voornemens naar Zwitserland te verhuizen maar houden het vermogen, waaronder een woning, in Nederland.

Het is ingewikkelde materie. Wij informeren u graag verder over hoe de Erfrechtverordening in uw situatie uitpakt. Wilt u meer weten over het regelen van uw erfenis?